Wanneer tennisracket bespannen of vervangen?

Het zijn lastige vragen “wanneer moet ik mijn tennisracket opnieuw bespannen?” en “wanneer moet ik mijn tennisracket vervangen?” maar toch gaan wij het proberen uit te leggen. In de onderstaande blog behandelen we alles van bespannen tot het vervangen van je tennisracket.

Enkele tekenen dat je tennisracket mogelijk aan vervanging toe is, is wanneer je het gevoel hebt dat je harder moet slaan om de bal diep te krijgen, of wanneer je slagen minder constant worden of als er scheuren in het racketblad zijn ontstaan.

Over het algemeen wordt aangeraden om het racket na ongeveer 50 uur spelen opnieuw te laten bespannen. Gemiddeld gaat een tennisracket bij normaal gebruik zeker 3 a 4 jaar mee.

Belangrijke punten in het kort:

 • De levensduur van een tennisracket varieert, afhankelijk van verschillende factoren zoals speelfrequentie en type snaar. Maar is bij normaal gebruik zeker 3 a 4 jaar.
 • Tekenen dat je tennisracket bespanning aan vervanging toe is, zijn onder andere het verliezen van power en controle in je slagen.
 • Het wordt aanbevolen om je racket regelmatig opnieuw te laten bespannen. Over het algemeen wordt aanbevolen om je racket per seizoen zo vaak te laten bespannen als je per week speelt.

Hoe vaak moet je een tennisracket bespannen?

De frequentie van het bespannen van een tennisracket hangt af van verschillende factoren, zoals de kracht van je slagen, het type snaar dat je gebruikt en persoonlijke voorkeuren. Over het algemeen wordt aanbevolen om je racket per seizoen zo vaak te laten bespannen als je per week speelt.

Dit betekent dat als je één keer per week speelt, je je racket één keer per seizoen moet laten bespannen. Maar voel je aan je snaren dat ze wat minder strak zitten? Dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd voor nieuwe snaren.

Speelfrequentie per weekAanbevolen bespanningsfrequentie per seizoen
1 keer1 keer
2 keer2 keer
3 keer3 keer
4 keer4 keer
5 keer5 keer

Door je racket regelmatig te laten bespannen, zorg je ervoor dat de snaren zo goed mogelijk werken en jij het beste uit je racket kan halen!

Belangrijke factoren voor het laten bespannen van een tennisracket:

 • Het type snaar: Elk type snaar heeft een andere levensduur en bespanningsspanning. Natuurlijke darm- en multifilament snaren zijn over het algemeen duurzamer en behouden langer hun spanning dan polyester snaren.
 • Het type racket: Sommige rackets hebben een groter bespanningsverlies dan andere. Rackets met een dichtere bespanningspatroon kunnen de spanning langer behouden dan rackets met een open bespanningspatroon.
 • Baansoort: Het spelen op verschillende baansoorten, zoals gravel, hardcourt of kunstgras, kan invloed hebben op de slijtage van de snaren. Gravelbanen veroorzaken vaak meer slijtage aan de snaren dan andere baansoorten.
 • Speelfrequentie: Hoe vaker je speelt, hoe sneller de snaren slijten en hun spanning verliezen. Als je regelmatig en intensief speelt, kan het nodig zijn om je racket vaker te laten bespannen.

Voordelen van regelmatig bespannen van je tennisracket

Het regelmatig bespannen van je tennisracket heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat de spanning van de snaren optimaal is, waardoor je meer controle, precisie en power hebt tijdens het spelen. Wanneer de snaren goed zijn bespannen, kun je nauwkeuriger en krachtiger slaan, wat je prestaties op de baan ten goede komt.

Daarnaast vermindert regelmatige bespanning ook het risico op blessures. De snaren vormen een belangrijk onderdeel van de schokabsorptie en kunnen trillingen verminderen. Dit helpt blessures aan je arm, pols en elleboog te voorkomen, waardoor je langer pijnvrij kunt tennissen. Door je racket regelmatig te laten bespannen, bescherm je jezelf tegen blessures en speel je met meer vertrouwen en comfort.

Voordelen van regelmatig tennisracket bespannen:
Verbeterde controle: Een goede bespanning zorgt ervoor dat je de bal beter kunt plaatsen en meer precisie hebt in je slagen.
Meer power: Een optimale bespanning geeft je meer kracht en maakt het gemakkelijker om krachtige slagen te slaan.
Verhoogde spin: Met de juiste bespanning kun je meer spin genereren, waardoor je effectieve topspin- en sliceslagen kunt slaan.
Verbeterd comfort: Een goede bespanning absorbeert trillingen en schokken, waardoor je comfortabeler kunt spelen met minder belasting op je arm en pols.
Langer speelplezier: Door regelmatig je racket te laten bespannen, behoud je het optimale speelniveau en kun je langer genieten van je tenniservaring.

Kortom, regelmatig je tennisracket bespannen heeft vele voordelen. Het verbetert je spel, vermindert het risico op blessures en bespaart kosten op het vervangen van snaren. Zorg ervoor dat je regelmatig de spanning van de snaren controleert en je racket tijdig laat bespannen, zodat je optimaal kunt genieten van je tenniservaring.

Spijker je tenniswoordenschat bij: ontdek meer dan 100 tennistermen en alle betekenissen.

Wanneer is het tijd om je tennisracket te vervangen?

Het kan voor een tennisser lastig zijn om te bepalen wanneer het tijd is om een nieuw tennisracket te kopen. Er zijn echter enkele tekenen die erop wijzen dat het misschien tijd is voor een upgrade.

 1. Je hebt het gevoel dat je harder moet slaan om de bal diep te krijgen. Dit kan erop wijzen dat je huidige racket niet meer voldoende power biedt.
 2. Je slagen worden minder solide en je hebt moeite om consistentie te behouden. Dit kan te maken hebben met het versleten zijn van de snaren of het racket zelf.
 3. Je niveau is je type racket ontstegen. Vaak blijven tennisspelers te lang spelen met hun eerste “beginner racket” hierdoor belemmer je je eigen ontwikkeling als tennisser.

Als je regelmatig speelt, wordt het over het algemeen aangeraden om na 3 a 4 jaar je tennisracket te vervangen. Dit zorgt ervoor dat je altijd met een racket speelt dat bij je spelbehoeften past en de beste prestaties levert.

Bij het kopen van een nieuw tennisracket is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze:

 • Bladgrootte: De grootte van het racketblad heeft invloed op de power en controle van het racket. Kies een bladgrootte die past bij je speelstijl en voorkeuren.
 • Balanspunt: Het balanspunt van het racket bepaalt het gevoel tijdens het spelen. Een topzwaar racket biedt meer power, terwijl een racket met een balanspunt in het midden meer controle biedt.
 • Gewicht: Het gewicht van het racket heeft invloed op de wendbaarheid en stabiliteit. Kies een gewicht dat comfortabel aanvoelt en past bij je speelstijl.
 • Lengte: De lengte van het racket kan variëren. Een langer racket zorgt over het algemeen voor meer bereik en power, maar kan de controle beïnvloeden.

Overweeg ook je spelniveau, speelstijl en lichaamsbouw bij het kiezen van een nieuw tennisracket. Dit helpt je om een racket te vinden dat perfect bij jou past.

Meer hierover vind je in onze blog “welk tennisracket past bij mij

Onderhoud van een tennisracket

Het onderhouden van je tennisracket is belangrijk om de levensduur ervan te verlengen. Naast het regelmatig laten bespannen van je racket, zijn er nog andere aspecten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je racket in de juiste staat blijft.

Controle op schade en gripbeschadigingen

Om te beginnen is het belangrijk om regelmatig het frame van je racket te controleren op eventuele schade. Kijk goed of er geen barsten, scheuren of andere beschadigingen aanwezig zijn. Mocht je schade constateren, dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk te laten repareren om verdere schade te voorkomen.

Daarnaast is het ook essentieel om de grip van je racket te inspecteren. Controleer of de grip nog stevig vastzit en of er geen beschadigingen zoals scheuren of losse stukjes zijn. Dit kan namelijk invloed hebben op je grip en het comfort tijdens het spelen. Als je beschadigingen aan de grip opmerkt, is het aan te raden om deze te vervangen.

Reiniging en opslag

Een andere belangrijke onderhoudstip is het regelmatig reinigen van de grip van je racket. Gebruik een vochtige doek om vuil en zweetresten te verwijderen. Dit zorgt niet alleen voor een betere grip, maar ook voor een frisser gevoel tijdens het spelen.

Daarnaast is het verstandig om je tennisracket op een droge plaats te bewaren en extreme temperaturen te vermijden. Hitte en vochtigheid kunnen de prestaties en duurzaamheid van het racket negatief beïnvloeden. Een beschermhoes kan ook helpen bij het beschermen van je racket tijdens het vervoer, waardoor het risico op schade wordt verminderd.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren aan je tennisracket, kun je de levensduur ervan verlengen en ervoor zorgen dat het racket in optimale conditie blijft. Het controleren op schade, het reinigen van de grip en het goed opslaan van het racket zijn slechts enkele stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt blijven genieten van je tennisracket.

Lees hier hoe je je gripmaat kan bepalen.

Conclusie

Het vervangen van een tennisracket is niet altijd nodig. Het is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type snaar, het racket zelf, de baansoort en hoe vaak je speelt. Als je merkt dat je harder moet slaan om de bal diep te krijgen of als je slagen minder solide worden, is het mogelijk tijd om je tennisracket opnieuw te bespannen.

Bij de aankoop van een nieuw racket is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. De bladgrootte, balanspunt, gewicht en lengte van het racket moeten bijvoorbeeld worden afgestemd op je speelniveau, speelstijl en lichaamsbouw. Het is ook belangrijk om je tennisracket goed te onderhouden en de juiste schoenen en kleding te dragen tijdens het spelen. Door je racket goed te verzorgen en te vervangen wanneer dat nodig is, kun je zo goed mogelijk genieten van je tenniservaring.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet een tennisracket worden vervangen?

Gemiddeld genomen gaat een tennisracket zeker 3 a 4 jaar mee.

Hoe vaak moet je een tennisracket laten bespannen?

De frequentie van het bespannen hangt af van verschillende factoren, maar over het algemeen wordt aanbevolen om je racket per seizoen zo vaak te laten bespannen als je per week speelt.

Wanneer is het tijd om een nieuw tennisracket te kopen?

Enkele tekenen dat je tennisracket aan vervanging toe is, zijn wanneer je het gevoel hebt dat je harder moet slaan om de bal diep te krijgen, of wanneer je slagen minder constant worden.

Wat is de levensduur van een tennisracket?

Het is lastig om hier één antwoord voor te geven. Het is afhankelijk van hoe vaak je speelt, welk racket je hebt en hoe jij met het racket speelt. Over het algemeen is de levensduur van een tennisracket zeker 3 a 4 jaar.

Over ons featured image foto voor de sitebar

Welkom bij BesteRackets.nl! Hier ben je aan het juiste adres voor alles wat met racketsporten te maken heeft. Of je nu op zoek bent naar het perfecte racket, de beste uitrusting of handige tips wilt voor je spel, wij hebben alle informatie die je nodig hebt.

Duik in onze uitgebreide blogs en gidsen en til jouw racketsportervaring naar een hoger niveau. Maak van jouw spel een unieke ervaring met BesteRackets.nl! Lees meer over ons.

Meest recente artikelen