Tennis scores blijven een bijzonder fenomeen. Anders dan bij veel sporten, waar je punten gewoon optelt, heeft tennis een speciale manier om te laten zien wie er voor staat tijdens een spel. Als je zonder enige kennis naar de puntentelling bij tennis kijkt, vraag je je wellicht af of de umpire überhaupt kan rekenen. Op het eerste gezicht lijkt de logica ver te zoeken.
In deze blog geven we je een complete uitleg van de puntentelling bij tennis.
Een snel overzicht
ToggleHoe werkt de puntentelling bij tennis?
Game
Een game wordt gespeeld totdat een speler vier punten scoort: 15, 30, 40 en gamepunt. Als beide spelers 40 punten hebben, noemen we dat “deuce”. Hierna moet een speler twee opeenvolgende punten winnen: eerst “voordeel” en dan het winnende punt.
0 punten = Love
1 punt = 15
2 punten = 30
3 punten = 40
Gelijke stand = Deuce
Set
Een set wordt gewonnen door de eerste speler die zes games wint met een voorsprong van twee games. Bij een 6-6 stand wordt een tiebreak gespeeld, waarbij de eerste speler die zeven punten wint met een voorsprong van twee punten, de set wint.
Lees ook: Tiebreak bij tennis uitgelegd
Match
Een match bestaat meestal uit de beste van drie of vijf sets. De eerste speler die twee van de drie of drie van de vijf sets wint, wint de match.
Voorbeeld Match
Set 1 | Set 2 | Set 3 | |
---|---|---|---|
Speler A | 6 | 5 | 6 |
Speler B | 2 | 7 | 4 |
In dit voorbeeld won Speler A de match met 6-2, 5-7 en 6-4.
Speler A won de eerste set met 6-2, Speler B won de tweede set met 7-5 en vervolgens won Speler A de derde set met 6-4.
Wanneer scoor je een punt?
Punten kunnen op verschillende manieren worden gescoord:
- Een onhaalbare bal (bal stuitert tweemaal).
- Een dubbele fout (twee mislukte opslagen achter elkaar).
- Een ace (onhaalbare opslag).
- Bal uit (op de lijn telt als in).
- Bal in het net.
Belangrijkste termen in tennis puntentelling
Naast het kennen van de basis spelregels van tennis, is het ook belangrijk om enkele puntentelling termen te kennen.
Love: Dit betekent nul punten.
15, 30, 40: De punten die je scoort in een spel na love.
Deuce: Dit gebeurt als beide spelers 40 punten hebben. Omdat je een spel met twee punten verschil moet winnen, betekent deuce dat je met twee punten verschil moet winnen.
Voordeel: Na deuce heeft de speler die het volgende punt wint het “voordeel.” Als ze het punt daarna ook winnen, winnen ze het spel. Als hun tegenstander wint, gaat de score terug naar deuce.
Deze termen begrijpen is de eerste stap om de puntentelling bij tennis te leren. Wil je meer tennistermen leren? Bekijk onze lijst met 100+ tennistermen.
Puntentelling tennis oorsprong
Hoe we in tennis de score bijhouden, komt van heel lang geleden. De oorsprong van het puntentelsysteem in tennis is enigszins onduidelijk, maar men gelooft dat het zijn wortels heeft in het middeleeuwse Frankrijk. Er bestaat een theorie die zegt dat de scores 15, 30 en 40 zijn afgeleid van de kwarten van een klok. Als een spel begint, is de score 0 of “love”. “Love” komt van het Franse woord voor ei, “l’oeuf”, omdat een ei op een nul lijkt.
Dit oude systeem veranderde langzaam. De rare sprong van 30 naar 40 is er misschien om te zorgen dat je niet met één punt vanaf deuce (40-gelijk) kunt winnen.
Veelgestelde vragen
De oorsprong van de tennis scoren is historisch en niet helemaal duidelijk, maar men denkt dat het te maken heeft met het gebruik van een klok om punten bij te houden in vroege versies van het spel, met 15, 30 en 45 (later veranderd naar 40) minuten die de voortgang van punten markeren.
De score wordt “Deuce” genoemd, en vanaf hier moet een speler twee opeenvolgende punten winnen om het spel te winnen. Het eerste punt na deuce geeft een speler “Voordeel”, maar als de tegenstander het volgende punt wint, gaat het terug naar deuce.
Technisch gezien, ja, vooral in de laatste set van wedstrijden zonder tiebreakregel voor de beslissende set. Echter, de meeste toernooien gebruiken nu tiebreaks in de laatste set om extreem lange wedstrijden te voorkomen.
In een tiebreak worden punten geteld in een lineair telsysteem (1,2,3…), en de eerste speler die minstens 7 punten bereikt met een voorsprong van twee punten, wint de set.
Een set in tennis wordt gewoonlijk gespeeld tot 6 of 7 punten (games), afhankelijk van het toernooi of de competitie, waarbij een speler minstens 2 punten voorsprong moet hebben om de set te winnen.
Bij tennis kunnen wedstrijden uit verschillende sets bestaan, vaak gespeeld als best-of-three (eerste speler die twee sets wint) of best-of-five (eerste speler die drie sets wint), afhankelijk van het type toernooi of competitie.
Bij tennis wordt de puntentelling opgebouwd van “15” naar “30” naar “40”, waarbij een speler moet winnen met een voorsprong van twee punten. Bij een gelijke stand van 40-40 (deuce) moet een speler twee opeenvolgende punten winnen om het spel te winnen.
n tennis wordt “Love” gebruikt om nul punten aan te duiden. De term is afgeleid van het Franse woord “l’oeuf”, wat “ei” betekent, dat op zijn beurt lijkt op de vorm van het cijfer nul.