Wat zijn de ongeschreven regels bij tennis?

Het leren van de ongeschreven regels van tennis, is net zo belangrijk als het kennen van de officiële spelregels. Ongeschreven regels bij tennis worden ook wel ’tennis etiquette’ genoemd. Deze regels helpen niet alleen om het spel op een eerlijke en respectvolle manier te spelen, maar ze bouwen ook aan je reputatie als sportief speler.

Als je begint met tennis en net start met het spelen van wedstrijden en toernooien, is het weten van de ongeschreven tennis regels heel belangrijk.

In deze blog vind je alle ongeschreven regels die je moet weten als je begint aan je potje tennis.

Dit zijn de belangrijkste ongeschreven regels bij tennis

Maak lijnbeslissingen duidelijk en eerlijk

Verkeerde lijnbeslissingen kunnen ervoor zorgen dat mensen denken dat je vals speelt. En als mensen eenmaal denken dat je vals speelt, is het helaas moeilijk om van dat imago af te komen.

Dit is het belangrijkste dat je moet weten: elk deel van de lijn telt als ‘in’. Dus tenzij je helemaal zeker weet dat de bal ‘uit’ is, moet je het voordeel van de twijfel aan je tegenstander geven. 99% uit is alsnog 100% in.

Maar, als de bal echt ‘uit’ is, roep dit dan meteen hard en duidelijk, zodat je tegenstander het weet. Als je ‘uit’ roept en je twijfelt daarna, geen probleem: je kunt voorstellen om het punt over te spelen, of je kunt het punt aan je tegenstander geven.

Let er wel op dat dit niet té vaak gebeurd.

bal op lijn tennis

Accepteer de lijnbeslissingen van je tegenstander

In wedstrijden zonder scheidsrechters is het heel belangrijk om de beslissingen van je tegenstander over de lijn te respecteren. Zonder deze ongeschreven regel zou tennis op amateur / recreanten niveau niet kunnen bestaan.

Je bent misschien niet altijd eens met de beslissing van je tegenstander, maar hun oordeel is uiteindelijk beslissend. Het heeft dus geen zin om je er druk over te maken.

In een toernooi, als je voortdurend niet blij bent met de beslissingen van je tegenstander, ga dan niet met hen in discussie. Je kunt in plaats daarvan de wedstrijd stoppen, je racket omhoog houden en om de scheidsrechter vragen.

Hoewel de scheidsrechter de beslissingen niet kan veranderen, kan dit je tegenstander wel aanmoedigen om zich beter te gedragen.

Roep de huidige stand

Zorg dat je altijd de score roept voordat elk punt begint (eerst de score van de server). Roep de games als ze klaar zijn en zorg er voor dat je het scorebord bijwerkt bij elke wissel van kant.

Dit voorkomt niet alleen meningsverschillen, maar helpt ook scheidsrechters en medespelers om de tijdsduur van de tenniswedstrijd in de gaten te houden en een idee te krijgen wanneer de volgende wedstrijd kan beginnen.

Geef de tennisballen aan de tegenstander

Dit hoort bij het respect tonen aan je tegenstander. Als je tegenstander aan het serveren is, zorg dan dat je de tennisballen op een snelle en vriendelijke manier naar hen toe speelt.

Maak het hen niet expres lastig om ballen te pakken, of sla de ballen niet geïrriteerd tegen het hek achter hen aan!

Hier wordt niemand blij van en je gaat er ook niet beter door spelen.

Geef complimenten aan de tegenstander

Geef je tegenstander een compliment wanneer ze een goed punt maken, met een simpele ‘mooie slag’ of een applaus op je tennisracket. Ook je tegenstander kan een prachtige bal op de lijn serveren. En soms zijn ze gewoon te goed; en dat is oké.

Ga niet mee in slecht gedrag van de tegenstander

Als je tegenstander zich niet houdt aan de ongeschreven regels en onsportief gedrag vertoont, is het heel belangrijk om je niet tot hun niveau te laten verlagen.

Als ze schreeuwen en roepen, oneerlijke lijnbeslissingen maken of de jouwe betwisten, ga dan niet de strijd met hen aan op dezelfde manier. Verhef jezelf boven de situatie en wees de verstandigste.

Dat is het juiste om te doen – en bovendien, je tennis zal er beter op worden als je je niet laat afleiden of irriteren door de fratsen aan de andere kant van het net.

Ook goed om te weten: 100+ tennistermen en hun definities.

gedragsregels tennis

Verontschuldigen bij ‘lucky shots’

Dit is een échte ongeschreven regel bij tennis. Als je bal nét over het net kukelt of je raakt een bal zó slecht dat het de tegenstander verrast en je de punt wint. Dit zijn precies de situaties waarin het gepast is om even je hand op te steken of te ‘verontschuldigen’.

Wanneer je tegenstander een gelukstreffer heeft, lach er een beetje wrang om of glimlach – jouw beurt om geluk te hebben komt snel genoeg. En eerlijk is eerlijk, soms kun je er ook écht om lachen.

Praat niet met de toeschouwers

Na tests bij officiële toernooien mag er tijdens een tenniswedstijd ‘gecoacht’ worden. Dit zet de deur dus voor velen op een kier om te kletsen met de speler tijdens de match.

Soms kunnen ouders zich niet inhouden (en ik heb ook coaches dit zien doen), dus schroom niet om je ‘supporters’ te vragen te stoppen of zelfs te vertrekken als ze je afleiden.

Respect voor de spelers naast je

Onthoud dat de wedstrijd van anderen net zo belangrijk is voor hen als die van jou voor jou is. Behandel hun baan dus zoals je wilt dat jouw baan behandeld wordt.

Dit omvat goede baanetiquette zoals wachten tot het punt afgelopen is voordat je oversteekt; het geluidsniveau laag houden tussen de punten door om niemand af te leiden; en verdwaalde ballen op een behulpzame manier teruggeven.

Win en verlies met waardigheid

Wat de uitslag ook is, zorg altijd dat je handen schudt (of rackets aanraakt) met je tegenstander, kijk ze in de ogen en zeg ‘goed gespeeld’. Net zo belangrijk als een goede verliezer zijn, is een goede winnaar zijn – ga niet opscheppen!

tennis etiquette

Wees verantwoordelijk voor je resultaat

Het is soms makkelijk om alles behalve jezelf de schuld te geven van een slecht resultaat – het weer, vals spel van je tegenstander, je tennisschoenen, de ondergrond… Maar aanpassen aan de omstandigheden en externe factoren hoort allemaal bij een goede tennisspeler zijn.

Dus wanneer dingen niet gaan zoals je had gewild, neem dan volledige verantwoordelijkheid voor het resultaat en leer er iets positiefs van, zodat je de volgende keer betere manieren kunt vinden om ermee om te gaan.

Respect voor de scheidsrechters

Scheidsrechters en officials steken veel werk in het organiseren van jouw toernooi, dus help hun werk te vergemakkelijken door altijd op tijd te zijn, ze alleen als laatste redmiddel naar de baan te roepen en snel de eindscore te melden.

Over ons featured image foto voor de sitebar

Welkom bij BesteRackets.nl! Hier ben je aan het juiste adres voor alles wat met racketsporten te maken heeft. Of je nu op zoek bent naar het perfecte racket, de beste uitrusting of handige tips wilt voor je spel, wij hebben alle informatie die je nodig hebt.

Duik in onze uitgebreide blogs en gidsen en til jouw racketsportervaring naar een hoger niveau. Maak van jouw spel een unieke ervaring met BesteRackets.nl! Lees meer over ons.

Meest recente artikelen