In dit artikel leggen wij je de basisprincipes uit van de populaire racketsport: Squash. Lijkt Squash op tennis of juist op padel? Hoe werkt squashen en wat zijn de basisregels om te kunnen beginnen met het spelen? Deze en nog veel meer vragen beantwoorden wij hieronder, dus lees gauw verder!
Een snel overzicht
ToggleWat is Squash?
Squash is net zoals tennis, padel en badminton een racketsport. De sport is in de 19e eeuw ontstaan in Engeland en is sindsdien uitgegroeid tot een populaire racketsport en Europa en Amerika.
Squash speel je met 2 personen op een squashbaan. Het doel van squashen is om de bal zo te slaan dat de tegenstander deze niet kan terugspelen. Het unieke aan squash is dat de bal tegen een muur wordt geslagen en je naast je tegenstander staat.
Wist je dat squash een olympische sport gaat worden in de Olympische Spelen van 2028 in LA? Tijd genoeg nog om jezelf klaar te stomen en een zo hoog mogelijk podium te bereiken, wie weet zien we jou wel schitteren op de Olympische Spelen.
Meer informatie over squash op de Olympische Spelen in LA
Wat betekent squash?
Het woord “squash” heeft een interessante oorsprong en betekenis die erg verbonden is met de aard van de sport zelf. De naam “squash” is afgeleid van het Engelse werkwoord “to squash,” wat “platdrukken” of “verpletteren” betekent. Dit verwijst naar de karakteristieke eigenschappen van een squashbal.
Een squashbal is gemaakt van rubber en is relatief zacht in vergelijking met ballen die in andere racketsporten worden gebruikt. Wanneer de bal tegen een muur wordt geslagen, vervormt (of “squasht”) deze enigszins door de impact en verandert hij van vorm, wat een deel van de snelheid absorbeert en de bal een unieke stuit en manier van spelen geeft.
Hoe ziet een squashbaan eruit?
Een squashbaan is een rechthoekige, afgesloten ruimte met 4 wanden: de voorwand, twee zijwanden en de achterwand. De voor- en zijwanden zijn van beton gemaakt en de achterwand is van glas. Er is in tegenstelling tot padel en tennis maar 1 speelveld, waar je samen met je tegenstander op speelt.
Squashbaan afmetingen
Een squashbaan is altijd 9,75 meter lang, 6,4 meter breed en heeft een minimale hoogte van 5,64 meter.
Squashbaan wanden
Voorwand
De voorwand van een squashbaan is de belangrijkste wand van de baan. Hier wordt immers de bal tegenaan geslagen. De voorwand beschikt over een aantal markeringen:
Servicelijn: deze lijn bevindt zich op 1,83 meter boven de grond. Wanneer je serveert moet de bal boven deze lijn uitkomen.
Tin of onderlijn: dit is een houten plaat of een markering die zich op 48 cm van de vloer bevindt. Wanneer de bal hieronder wordt geslagen verlies je het punt.
uitlijn: dit is de bovenste lijn op de voorwand die tevens doorloopt op de zijwanden. Deze lijn op een hoogte van 4,57 meter markeert de maximale hoogte waar de bal geslagen mag worden. Sla je de bal boven deze lijn dan verlies je het punt.
Zijwand
De zijwand bij squash loopt van de voorwand naar de achterwand en loopt af naar de achterwand (deze is 2,13 meter hoog) en is net als de voorwand gemaakt van beton.
Achterwand
De achterwand is gemaakt van glas zodat toeschouwers kunnen kijken. In de glazen constructie zit een glazen deur waarmee je de squashbaan kan betreden. De achterwand is 2,13 meter hoog.
Squashbaan vloer
De vloer van een squashbaan is meestal van hout, vaak esdoorn. De vloer is voorzien van een aantal markeringen die verschillende delen van de baan aangeven:
Middenlijn: deze lijn loopt in de lengte van de baan en verdeelt de baan in twee delen.
Servicevak: twee kleine vierkante vakken een beide kanten van de baan vormen de service vakken. Tijdens het serveren moet de serveerder in 1 van deze twee vakken staan.
Lijkt squash meer op tennis of padel?
Kort gezegd lijkt squash op padel en tennis. Net als bij tennis gebruik je een racket met snaren. Het aspect van de wanden, waar de bal tegenaan gespeeld kan worden, doet denken aan padel.
Toch is squash heel anders dan beide sporten als het gaat om techniek, spelregels, type bal en spelformat. De dynamiek en snelheid van squash maken het uniek en uitdagend op zijn eigen manier.
Wat zijn de basisregels van Squash?
Het doel van het spel is om de bal zo te slaan dat de tegenstander deze niet meer op een correcte manier kan terugslaan.
Het spel begint met een service en de serveerder blijft serveren totdat deze een punt verliest, dan mag de tegenstander serveren.
De puntentelling van Squash gaat tot 11 punten per game. Vaak wordt er een best of 3 of best of 5 systeem gespeeld, dit houdt in dat de speler die als eerste de afgesproken hoeveelheid games wint, de winnaar van de wedstrijd is.
Wanneer er tijdens een rally een situatie ontstaat waarbij een speler wordt gehinderd dan wordt er een let gespeeld.
De bal is uit wanneer deze boven de uitlijn wordt geslagen of wanneer deze op of onder de tin wordt geslagen.
Nog meer regels van squash vind je in onze blog met daarin een compleet overzicht van alle Squash regels.
Wat heb je nodig om squash te spelen?
Nu je weet hoe een squashbaan eruitziet en wat de basisregels zijn van deze racketsport is het nu tijd om te weten wat je nodig hebt om squash te kunnen gaan spelen.
Er is niet heel veel nodig om te beginnen met squashen.
Squash racket
Om te beginnen heb je een squash racket nodig. Een squash racket is langer en lichter dan een tennisracket. Dit zijn de beste squash rackets van dit moment. Als je niet direct een squash racket wil aanschaffen dan is dit zeker geen probleem, veel squashclubs en sportcentra waar je kan squashen bieden een huurdienst aan. Vraag voordat je gaat squashen of de sport locatie hier gebruik van maakt.
Squashballen
Naast een squash racket is het ook belangrijk om de juiste bal te hebben. Een squashbal is een kleine holle bal gemaakt van rubber. De squashbal is beschikbaar in verschillende kleuren en stippen die de snelheid en stuitbaarheid van de bal aangeven.
Voor beginners raden wij een squashbal aan met een blauwe stip, deze zijn het makkelijkst om mee te spelen doordat ze een hoge stuit hebben. Lees alles over de verschillende squashballen.
Squash schoenen
Als laatste is het belangrijk om goede indoor schoenen te hebben die voldoende grip en zijwaartse steun bieden. Mocht je eerst willen kijken of je de sport leuk vind dan kan je altijd je eerste potjes spelen met sportschoenen zoals hardloopschoenen of tennis- en padelschoenen.
Wil je fanatiek squashen dan raden wij echt aan om speciale squash schoenen aan te schaffen. Dit zijn de beste squash schoenen van dit moment.
Waar kan ik squash spelen in Nederland?
In Nederland is het mogelijk om door het hele land squash te spelen, van steden tot aan kleinere gemeenten. Er zijn op het moment van schrijven 349 locaties in Nederland die squashbanen hebben en in totaal zijn er 1207 banen in Nederland.
Klik hier voor een compleet overzicht van alle banen in Nederland. Veel plezier met deze super leuke en intensieve racketsport!