Wat is Padel?

Padel is een wereldwijd populaire racketsport die nu ook in Nederland steeds meer aan populariteit wint. Het spel is een mix van tennis en squash en wordt gespeeld op een rechthoekig veld, omringd door hekwerk en glazen of betonnen wanden. Het doel van padel is om de bal zo te spelen dat de tegenstander hem niet kan terugslaan, waarbij spelers gebruik mogen maken van de wanden.

In deze blog leggen we je alles uit over hoe je padel speelt, de verschillende soorten padel rackets, de spelregels en de eigenschappen van een padelbaan. Lees snel verder!

Hoe speel je padel?

Het spel begint met een service, waarbij de serverende partij de bal één keer moet laten stuiteren en moet raken onder navelhoogte. Vervolgens moet de bal in het diagonale servicevak belanden bij de tegenstander. De bal mag alleen het glas en niet het hekwerk raken tijdens de service. De tegenpartij moet de bal vervolgens terugslaan voordat deze twee keer stuitert op de eigen kant van het veld. Hierbij mogen de spelers gebruik maken van de glazen of betonnen wand aan hun eigen speelkant. De bal mag niet via het hekwerk teruggespeeld worden. Stuitert de bal twee keer aan een kant? Dan krijgt de andere partij een punt.

Het grootste verschil tussen padel en andere racketsporten, zoals tennis, is dat de bal na het slaan ook tegen de wand mag stuiteren. Hierdoor krijgt padel extra uitdaging en spelelementen en kunnen spelers hun tegenstanders flink verrassen!

Een belangrijk onderdeel van padel is het samenwerken met je partner. Padel wordt namelijk vaak in teams van twee gespeeld en beide spelers zullen moeten samenwerken om de bal bij de tegenstander te krijgen en te voorkomen dat de tegenstander de bal terugslaat. Hierbij is communicatie en afstemming tussen de spelers van groot belang.

Er zijn verschillende tactieken die spelers kunnen gebruiken. Zo kan een speler bijvoorbeeld de bal met een lage snelheid over het net slaan om de tegenstander te dwingen naar voren te komen en zo het achterveld open te leggen voor een harde smash. Ook kan een speler de bal met een hoge snelheid tegen de wand slaan om de tegenstander te verrassen en zo een punt te scoren.

In de onderstaande video vind je drie belangrijke tips die je kunt gebruiken om je service te verbeteren en je tegenstanders te verrassen!

Padel racket

Het padel racket lijkt op het eerste gezicht op een tennis- of squashracket, maar er zijn wel degelijk grote verschillen. In plaats van snaren heeft een padel racket gaten in het blad. Deze gaten verminderen het gewicht van het racket en verbeteren de slagkracht en trillingen. Bovendien verbetert het de aerodynamica van het racket, waardoor de speler snellere en krachtigere slagen kan maken. Padel rackets zijn er in verschillende vormen. Zo zijn er rackets in een druppelvorm, diamantvorm of in een ronde vorm.

De grip van een padel racket is meestal dikker dan die van een tennisracket, omdat de meeste padel spelers een semi-western grip gebruiken. Dit betekent dat de speler de grip van het racket iets lager vasthoudt dan bij tennis, wat zorgt voor meer controle over de bal. Dankzij deze grip kan de speler de bal nauwkeuriger plaatsen en effecten aan de bal geven om het spel van de tegenstander te ontregelen.

Op zoek naar een padel racket?  Bekijk hier onze topkeuzes van 2025

Twee padelrackets met een ronde vorm en een druppelvorm
Een padel racket met een druppel vorm en een ronde vorm

Afmetingen padelbaan

Een padelbaan heeft een afmeting van 20 meter in lengte en 10 meter in breedte, met in het midden een net van 88 centimeter hoog. Om het net heen bevinden zich aan beide zijden servicevakken waarin de service van de speler moet landen om geldig te zijn. Deze servicevakken zijn elk 7 meter lang en 5 meter breed.

De baan wordt begrensd door een combinatie van hekwerk en glazen of betonnen wanden, die tussen de 3 en 4 meter hoog zijn. Deze wanden zijn het grootste verschil tussen een padelbaan en een tennisbaan. Spelers mogen de wanden gebruiken om de bal te spelen, wat een extra dimensie aan het spel geeft en het mogelijk maakt om de bal op creatieve manieren terug te slaan.

Bovenaanzicht van een padelbaan
Bovenaanzicht van een padelbaan

Regels en puntentelling padel

Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om de bal twee keer op dezelfde kant van het veld te laten stuiteren. Als een speler een fout maakt, ontvangt de tegenstander een punt. Het is ook niet toegestaan om het net aan te raken of de bal te raken voordat deze over het net is, omdat de speler dan in het speelveld van de tegenstander zou komen.

De puntentelling van padel is vergelijkbaar met die van tennis en omvat het spelen van sets. Een set win je door 6 games te winnen met een verschil van 2 games. Om een game te winnen, moet je als eerste 4 punten scoren. Bij padel noemen we de punten echter anders: het eerste punt is 15, het tweede punt is 30, het derde punt is 40 en het vierde punt is game. Wanneer de score 40-40 staat, noemen we dat “deuce”. Het team dat vervolgens twee punten achter elkaar scoort, wint de game.

Als een team nog maar één punt nodig heeft om de set te winnen, noemen we dit “set point”. Bijvoorbeeld, als een team vijf games heeft gewonnen in een set en het andere team heeft vier games gewonnen, heeft het eerste team een set point. Als het team met het set point de volgende game wint, wint het team de set met een score van 6-4. Als de set eindigt in een 6-6 gelijke stand, wordt er een tiebreak gespeeld. De tiebreak gaat door tot 7 punten, waarbij het team dat als eerste 7 punten scoort met minimaal 2 punten voorsprong, de set wint.

Meer weten over de spelregels en puntentelling bij padel? Bekijk het complete overzicht!

Conclusie

Padel is een racketsport die geschikt is voor mensen van alle leeftijden en niveaus. Het is een fantastische manier om fit te blijven en tegelijkertijd plezier te hebben met vrienden en familie. Door de spelregels, de techniek en de puntentelling van padel te begrijpen, ben jij klaar om jouw volgende wedstrijd te winnen! Wil je meer weten over padel? Lees dan ook onze andere blogs waarin je meer leert over onder andere tips & tricks om te gebruiken tijdens padel, wat de beste rackets zijn en nog veel meer handige informatie!

Over ons featured image foto voor de sitebar

Welkom bij BesteRackets.nl! Hier ben je aan het juiste adres voor alles wat met racketsporten te maken heeft. Of je nu op zoek bent naar het perfecte racket, de beste uitrusting of handige tips wilt voor je spel, wij hebben alle informatie die je nodig hebt.

Duik in onze uitgebreide blogs en gidsen en til jouw racketsportervaring naar een hoger niveau. Maak van jouw spel een unieke ervaring met BesteRackets.nl! Lees meer over ons.

Meest recente artikelen