Padel en tennis verschillen in de basis niet veel van elkaar, zo worden beide racketsporten gespeeld op een baan met twee speelhelften met een net in het midden en speel je met een racket en ballen, toch zijn er verschillen die het spelletje anders maken. Zo speel je padel op een kleinere baan met daaromheen glazen wanden en serveer je onderhands.
Alle verschillen van padel en tennis proberen wij in deze blog zo inzichtelijk mogelijk te maken.
Een snel overzicht
ToggleDe speleigenschappen van padel en tennis
Padel en tennis verschillen op een aantal belangrijke punten qua spel. Hieronder bespreken we de belangrijkste verschillen en hoe deze de dynamiek van beide sporten beïnvloeden.
Service
Bij tennis serveer je bovenhands, terwijl je bij padel onderhands serveert. De bal bij padel moet eerst stuiteren en mag niet hoger dan je navel worden geslagen Bij beide sporten probeer je de bal diagonaal in het servicevak van de tegenstander te slaan.
Speelvormen
Tennis kan zowel in enkelspel als dubbelspel gespeeld worden. De tennisbaan is ontworpen om beide vormen van spel mogelijk te maken. Padel daarentegen wordt vrijwel altijd in dubbelspel gespeeld. Hoewel er enkele 1-tegen-1 banen zijn, wordt dit niet professioneel gespeeld.
Puntentelling
De puntentelling in padel lijkt sterk op de puntentelling van tennis, met één belangrijk verschil. Bij beide sporten wordt de score 40-40 aangeduid als “deuce”. In tennis speel je vervolgens om “voordeel” en moet je twee opeenvolgende punten winnen om de game te pakken. Verlies je het punt na “voordeel”, dan is het weer deuce en begin je opnieuw. In padel wordt bij 40-40 een “golden point” gespeeld. Wie dit punt wint, wint direct de game.
Speelveld
Een van de meest opvallende verschillen tussen padel en tennis is het speelveld. Padelbanen zijn omgeven door glazen wanden en hekwerk, wat het spel een stuk dynamischer maakt. De wanden worden actief gebruikt in het spel, wat extra dimensies toevoegt aan de strategie en het balspel.
In onze blog over de spelregels van het hek en de wand lees je meer over deze unieke spelregel van padel.
Verschillen van een padel racket en tennisracket
Er zit een vrij groot verschil in tennisrackets en padel rackets. Tennisrackets zijn langer, bevatten snaren en wegen gemiddeld 300 gram. Padel rackets zijn korter, hebben een vlak racketblad zonder snaren en wegen gemiddeld 350 gram.
Omdat een padelbaan kleiner is dan een tennisbaan is het fijner om met een korter padel racket te spelen, dit maakt je wendbaar in de kleine ruimtes.
Tennis vereist vaak lange, zwaaiende slagen met veel variatie in spin en snelheid, terwijl padel meer draait om snelle reflexen, strategische plaatsing van de bal en het gebruik van de wanden van de baan.
Wat is het verschil tussen tennis- en padelschoenen?
In de basis verschillen tennisschoenen niet veel met padelschoenen, het is zelfs op het blote oog niet te onderscheiden van elkaar, toch zijn er kleine verschillen.
Padelschoenen beschikken meestal over betere demping en zijwaartse steun dan tennisschoenen. Dit komt omdat padel sneller gaat dan tennis en je op een kleinere baan speelt, hierdoor eis je van je lichaam nog snellere zijwaartse bewegingen.
Kan ik padellen met tennisschoenen?
Ja dit kan. Mocht je tennisschoenen hebben met een visgraat zool dan kan je prima hiermee de padelbaan op.
Als je meer wil weten over welke schoenen je kan gebruiken tijdens het padellen bekijk dan eens onze blog over welke schoenen voor padel.
Verschil in ballen tennis en padel
Er heerst veelal het idee dat tennisballen en padelballen hetzelfde zijn, omdat ze er hetzelfde uitzien, maar dit is niet het geval. Tennisballen verschillen daadwerkelijk met padelballen.
Tennisballen hebben een diameter tussen de 6,54 en 6,86 cm. Een padelbal is ietsjes kleiner met gemiddeld een diameter tussen de 6,35 en 6,77 cm.
Een groter verschil is de manier waarop deze ballen zijn gevuld. Tennisballen hebben een hoge druk en stuiteren daardoor hoog op en gaan sneller door de lucht. De beste tennisballen hebben een psi van gemiddeld 14psi.
Padelballen zijn zachter gevuld en stuiteren daardoor minder hoog in de lucht. De beste padelballen op de markt hebben een interne druk van gemiddeld 11psi.
Beide ballen zijn meestal gasgevuld. Omdat padelballen minder gevuld zijn gaan deze minder lang mee dan tennisballen.
Leestip: Hoelang gaan padelballen mee?
Het wordt dus afgeraden om te padellen met tennisballen, dit kan ervoor zorgen dat eerder last krijgt van blessures en pijntjes in je arm en/of schouder vanwege hogere druk van een tennisbal.